Palmový olej je v posledních měsících stále probíranějším tématem. Nejčastěji se o něm mluví v souvislosti s lidským zdravím a hromadným vypalováním deštných pralesů v Indonésii. Jedná se o surovinu číslo 1 v potravinářském i chemickém průmyslu a zatímco společnostem přináší velké zisky, na přírodě zanechává jizvy, ze kterých se jen tak nevzpamatuje.
Co je to palmový olej
Jedná se o olej získávaný z palmy olejné, ta se nejčastěji pěstuje právě v Indonésii. Olej se získává nejčastěji z oplodí palem a pak i ze semen. Pro společnosti má velkou výhodu v tom, že je velmi levný a také trvanlivý. Jeho vlastnosti mu předurčují to, aby byl využitelný pro širokospektrou výrobu produktů. Používá se k výrobě potravin jako jsou čokolády, sušenky, brambůrky, směsné stolní oleje, nugety, instantní potraviny aj. Využívá se rovněž i v biopalivech, šampónech, mýdlech, kosmetice (rtěnky, koupelové směsi, make-upy aj.) a mnoha chemických přípravcích. Zajímavé je jeho získávání, které rozhodně neprobíhá přírodní metodou, ale za pomoci uhlovodíkových rozpouštědel.
Proč je špatný
Ze zdravotního hlediska se jedná o tichého zabijáka a to díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, kterých má více, než najdeme například ve vepřovém sádle. Jeho časté využívání je zodpovědné za zvýšení cholesterolu v krvi a vzniku mnoha srdečních onemocnění. Podílí se na zvýšení rizika mrtvice a přispívá také ke kornatění tepen.
Z ekologického hlediska se jedná o katastrofu, která nemá obdoby. Velké korporace kvůli jeho získávání vypalují desetitisíce hektarů deštných pralesů a to vede k masové záhubě vzácných orangutanů a silným zdravotním potížím místních obyvatel. Místa po palmových plantážích jsou díky pesticidům a herbicidům dále nepoužitelná pro pěstováni plodin i růst původní vegetace, nenávratně se tak ničí příroda, která zde byla odjakživa.
Jak se mu vyhnout
Díky velké osvětě již mnoho lidí po celém světě zahájilo bojkot palmového oleje a to tím, že se vyhýbají produktům kde se použitá. Produktům z palmového oleje se lze vyhnout tak, že si každý přečte složení výrobku před tím, než ho zakoupí. Mnoho výrobců ho často maskuje i za jiné názvy, jako třeba přírodní palmový olej, přírodní olej aj. Palmový olej používají nejčastěji potravinářské giganty jako jsou Nestlé, Unilever aj. Ku podivu menší výrobci často používají běžné oleje. Pokud chcete mít jistotu, že vaše potraviny palmový olej neobsahují, je vhodné sledovat ty, kde je přímo uvedený použitý olej, například rostlinný, slunečnicový aj.